Finansiell information
Här hittar du ekonomisk information och kan följa våra historiska nyckeltal. Du kan också ladda ned våra årsredovisningar, stadgar och rapporter.
Filerna kräver att du har en pdf-läsare för att kunna öppna dem, till exempel Acrobat Reader, som finns att ladda ned gratis här.
Årsredovisningar, stadgar och rapporter
Frågor och svar
- Hur fungerar återbäringsränta?
Återbäringsräntan används för att fördela den totala avkastningen mellan alla pensionsförsäkringar med traditionell förvaltning. Den används för att jämna ut avkastningen över en längre tid och innehåller även en prognos om framtida avkastning.
Då marknaden svänger upp och ner i cykler är det viktigt att se sitt sparande som långsiktigt. Ett pensionssparande hos oss har därför alltid en lång sparhorisont, oavsett om man sparar i fonder eller med traditionell förvaltning. En genomsnittlig kund sparar hos oss i över 20 år.
Under en längre tid har våra kunder fått en god kapitalavkastning och återbäringsränta på sina pensioner.
Lite längre ned på sidan ser du en sammanställning av vår återbäringsränta och konsolideringsgrad historiskt, år för år.
För att vi långsiktigt ska kunna erbjuda våra kunder en god avkastning och jämn återbäring behöver vi ibland justera återbäringsräntan kortsiktigt.
Det kan handla om att vi måste anpassa vår verksamhet efter nya lagar eller nya regelverk och krav från Finansinspektionen. När en sådan anpassning ska ske behöver vi vara extra försiktiga med att dela ut överskottet från verksamheten (återbäringen) för att trygga de åtaganden vi redan har gentemot våra kunder.
Därför kan återbäringsräntan kortsiktigt ligga på en lägre nivå trots att kapitalavkastningen varit hög.
Vad innebär det långsiktigt?
- Att vi förbättrar våra möjligheter att ge dig en god avkastning och jämnare återbäring över tid.
- Att vi framgent inte behöver sänka återbäringsräntan även om kapitalavkastningen skulle sjunka (exempelvis om marknaden skulle svänga nedåt under en period)
- Att vi har bättre möjligheter att stå emot vid en period av lägre kapitalavkastning
- Vad betyder det att ni är ett ömsesidigt bolag?
SH Pension är ett ömsesidigt bolag vilket innebär att överskottet från vår verksamhet fördelas i form av återbäring som går tillbaka till dig som är kund i Svensk Handel Pensionkassan.
- Vad är konsolideringsgrad?
Konsolideringsgraden är ett mått på våra totala tillgångar i förhållande till det sammanlagda värdet av våra kunders försäkringskapital.
- Vad är solvensgrad?
Solvens eller solvensgrad är mått på hur väl våra tillgångar räcker till att betala ut de garanterade pensionsbeloppen.
Solvensen visar förhållandet mellan våra tillgångar och storleken på de garanterade pensionsbelopp vi har lovat våra kunder.
Enligt lag ska solvensgraden överstiga 104 procent för traditionell försäkring.
- Vad är avkastning?
Avkastningen visar hur portföljen med tillgångar har utvecklats – om investeringar som gjorts har ökat eller minskat i värde.
Här kan du se den aktuella avkastningen för vår traditionella förvaltning >
- Vad är skillnaden mellan traditionell förvaltning och fondförvaltning?
Du kan välja att placera din pension i traditionell förvaltning eller i fondförvaltning. I traditionell förvaltning är det SH Pension som sköter förvaltningen, och du är garanterad ett visst värde den dagen pensionen ska betalas ut. Väljer du fondförvaltning tar du däremot själv risken för hur ditt pensionskapital utvecklas.
Genom att en traditionell förvaltning placerar i en mix av aktier, räntebärande värdepapper och fastigheter, ger det ofta en något jämnare avkastning än en fondförvaltning. Här kan du läsa mer om hur vi placerar dina pengar och se aktuell portfölj.
Har du valt fondförvaltning som placerar i en aktiefond, ökar och minskar din försäkring i värde beroende på hur aktiemarknaden går. Fondförvaltning utan garanti är ofta förenat med högre risk, men med möjlighet till högre avkastning. Här kan du läsa mer om fondförvaltning och se vårt aktuella fondutbud.
Att på förhand säga vilken av förvaltningsformerna som över tid kommer att ge dig bäst avkastning är svårt. Våra rådgivare hjälper dig att planera ditt sparande så att det passar dig och dina önskemål.
Vill du komma igång att spara, fråga om försäkringar eller bara veta mer om vad vi på SH Pension kan göra för dig? Hör av dig till oss så får du hjälp med allt du behöver.
Historiska nyckeltal
Återbäringsränta och konsolideringsgrad
Konsolideringsgraden är angiven per utgången av respektive år.
Återbäringsräntan är redovisad i genomsnitt för året och anges brutto.
Placeringsriktlinjer
SH Pension har placeringsriktlinjer som syftar till att trygga sitt åtagande gentemot sina medlemmar. Placeringsriktlinjerna beslutas av styrelsen och omfattar funktionerna styrelsen, VD, och Placeringsrådet.
Kapitalförvaltningen och strategi
Kapitalförvaltningen bedrivs genom extern och intern förvaltning inom ramen för dessa placeringsriktlinjer.
SH Pension har en långsiktig strategi som bland annat innebär att arbeta med en riskdiversifierad portfölj med taktiska omallokeringar under löpande verksamhetsår. Syftet är att uppnå den bestämda långsiktiga målavkastningen som är beslutad av styrelsen. Vid omallokeringar ska relevant underlag ligga till grund för beslut av styrelsen.
Solvensgraden ska med en betryggande säkerhet inte understiga 104 procent, det vill säga det lagstadgade kravet på solvensmarginal. Det betyder att samtliga tillgångar ska överstiga försäkringsskulden med minst fyra procent. Utöver det är målet att maximera avkastningen för medlemmarna inom ramen för dessa riktlinjer.
Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar
Enligt placeringsriktlinjerna ska SH Pension ta hänsyn till principer för miljö, socialt ansvar och affärsetik i samband med investeringar i aktier och räntebärande värdepapper samt i möjligaste mån i övriga typer av investeringar.
Detta innebär att SH Pension strävar efter att göra placeringar i företag som enligt SH Pensions bedömning på ett godtagbart sätt följer nedan uppställda kriterier för miljö, socialt ansvar och affärsetik:
- främjar efterlevnad av internationella normer för miljö, mänskliga rättigheter, arbetsrätt och anti-korruption
- tar ansvar för den negativa miljö- eller sociala påverkan dess produkter eller tjänster kan ha på människor och miljö
- inte är involverade i illegala vapen
Granskning och ESG-analys
Riktlinjerna för ansvarsfulla investeringar utvärderas av externa rådgivaren och utvecklas vid behov.
I Fonden ska alla förvaltare/strategier granskas utifrån en ESG analys som externa rådgivaren gör. Analysen beskriver samt följer upp hur de anlitade förvaltarna i Fonden jobbar med de uppställda kriterierna för miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, korruption och vapen, så kallad ESG process.
Allokeringsbeslut
SH Pensionskassans styrelse ska i strategiska (långsiktiga) allokeringsbeslut fastställa ramarna för hur stor andel av de totala tillgångarna som får vara placerade i olika tillgångsslag. Varje tillgångsfördelning inom de fastställda ramarna ska ha en minimumvikt, normalvikt och maximumvikt.
De strategiska allokeringsbesluten ska avse fördelning mellan följande tillgångsslag:
- Räntebärande placeringar, både svenska och globala
- Aktier, både svenska och globala
- Alternativa investeringar
- Fastigheter
Fastställd normalportfölj
per 2019-10-01
Tillgångsklass | Min | Normal | Max |
---|---|---|---|
Räntebärande | 10% | 30% | 75% |
Aktier | 0% | 35% | 65% |
Fastigheter | 15% | 25% | 35% |
Alternativa investeringar | 0% | 10% | 30% |
Totalt | 100% |
Månadsvis rapporteras till styrelsen en finansiell rapport med en bedömning av företagets solvenssituation. I rapporten redovisas också avkastning och vilka förändringar som skett i portföljen.
Konsolideringspolicy
Konsolideringsgraden är Pensionskassans totala fördelningsbara tillgångar i relation till värdet av Pensionskassans åtaganden mot försäkringstagarna och andra försäkringsberättigade.
Återbäring är varje försäkrings andel av det överskott som uppstått. Överskott bildas om resultatet för Föreningen varit gynnsammare än vad som förutsatts vid avgiftsberäkningen, gjorda antaganden om ränta, dödlighet, driftskostnader med mera.
Återbäringen är inte garanterad och kan minskas vid ogynnsamt utfall kommande år.
Premiebestämda pensioner (Avd 1)
Den kollektiva konsolideringsgraden ska ligga i intervallet 100 – 125 procent, med en målnivå om 110 procent.
Med hjälp av återbäringsräntan förväntas målnivån för den kollektiva konsolideringsgraden uppnås om 36 mån från ändringstillfället.
Om konsolideringsgraden ligger utanför det tillåtna intervallet under en period av 36 månader så ska det istället ske en engångshöjning respektive sänkning av tidigare allokerad återbäring. Målsättningen ska vara att konsolideringsgraden efter åtgärden ska ligga inom intervallet 110 % – 115 %.
Förmånsbestämda pensioner (Avd 2)
Den kollektiva konsolideringsgraden ska ligga i intervallet 120 – 200 procent. Fördelning av överskottsmedlen sker i form av uppräkning av intjänade pensionsrätter eller premiereduktion.
Föreningen tillämpar 2 olika nivåer för en mer transparent överskottshantering.
Konsolideringsnivån ska bedömas att vara varaktigt över dessa nivåer efter tilldelning av överskottsmedel.
- Över 120 procent efter uppräkning av pension och fribrev.
Uppräkningarna sker enligt gällande avtal. - Över 160 procent efter premiereduktion.