Hållbarhet
Vi på SH Pension vill vara med och ta ansvar, och för oss är hållbarhet en prioriterad del av verksamheten. Ansvarsfulla investeringar är också en förutsättning för att vi ska kunna erbjuda långsiktiga tjänstepensionslösningar med bra avkastning.
Hållbart sparande
Vårt mål är att skapa ekonomisk trygghet åt dig som kund. Det innebär bland annat att du ska få en pension som det går att leva på, samtidigt som du vet att dina pengar är ansvarsfullt placerade. Som kund hos SH Pension kan du känna dig trygg med att de sparprodukter vi erbjuder är utvalda enligt en noggrann urvalsprocess där sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter av hållbarhet vägs in.
Så jobbar vi med hållbarhet
I vår ambition att bidra till omställningen har vi fattat beslut om följande hållbarhetsmål för verksamheten.
- I vår traditionella försäkring ska koldioxidutsläppen från den likvida portföljen minskas, med målet om att uppnå nettonoll år 2050. Vi har tydliga delmål för gradvis minskning om 48 % reducering fram till år 2030. År 2040 skall hela 80 % av minskningen vara genomförd.
- Alla våra investeringar följer för närvarande EU:s hållbarhetsförordning (SFDR) enligt artikel 8, vilket betyder att investeringarna aktivt ska främja hållbarhet.
- Minst 10 % av investeringarna i vår traditionella försäkring ska ha hållbarhet som primärt mål, vilket innebär att de redan bidrar positivt till FN:s globala mål för hållbar utveckling.
- Vi har undertecknat PRI (principles for responsible investment) och följer internationella normer som UN Global Compact för mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och anti-korruption.
- Vi jobbar kontinuerligt med exkluderingar samt utvärderar och bedömer våra förvaltare regelbundet för att säkerställa deras förmåga att påverka bolagen vi investerar i.
Nettonoll 2050
Vi vill att det ska vara enkelt att spara klimatsmart och har därför antagit en strategi om att gradvis minska koldioxidutsläpp i våra investeringar. Målet är att uppnå nettonoll år 2050 i vår likvida portfölj för sparprodukten traditionell försäkring. Genom att fastställa tydliga delmål finns också en plan om hur vi successivt närmar oss klimatneutralitet. År 2030 ska 48 % av utsläppsminskningen vara genomförd, år 2040 ska 80 % av utsläppen vara eliminerade. Detta görs som en del i kampen mot klimatförändringar och i linje med Parisavtalet. Vi är stolta över att vi redan nu ligger långt före vår prognos med 30 % av minskningen verkställd.
Agenda 2030
Vi ställer oss bakom samtliga av FN:s globala mål för hållbar utveckling enligt Agenda 2030, och använder det som ramverk för vilka investeringar som görs. Det kan handla om att välja bolag som jobbar för en positiv effekt på hållbar global utveckling, som exempelvis energieffektivisering och minskade sociala skillnader.
Mål 13 som handlar om att bekämpa klimatförändringar främjas direkt genom vår nettonoll-strategi. Vidare bidrar vi till flera av FN-målen genom att inte investera i vissa typer av bolag och branscher.
Så kan vi påverka med våra investeringar
Vi väljer till största del att investera i bolag som vill vara med och bidra till omställningen. Samtliga av våra investeringar följer EU:s hållbarhetsförordning om artikel 8, vilket innebär att de ska främja hållbarhet. Dessutom har vi satt upp ett mål om att minst 10 % av investeringarna i vår traditionella försäkring ska investera i bolag som bidrar positivt till FN:s globala mål för hållbar utveckling. Det betyder att bolagen har hållbarhet som primärt mål, att de inte orsakar betydande påverkan på miljörelaterade och sociala faktorer samt att de följer praxis för god bolagsstyrning. Vi jobbar också löpande med att utvärdera våra förvaltares förmåga att påverka bolagen vi investerar i.
Fördjupning i vårt hållbarhetsarbete
Här har vi samlat en översikt för dig som vill läsa mer om vårt hållbarhetsarbete, från hållbarhetsrelaterade upplysning till riskhantering och policys.
- Hållbarhetsrisker
Hållbarhetsrisker – Traditionell försäkring
I traditionellt förvaltad försäkring är det SH Pension som ansvarar för placeringarna. Hur hållbarhetsrisker integreras i investeringsbesluten varierar, bland annat beroende på typ av investering. Här kan du läsa exempel på hur hållbarhetsrisker beaktas i investeringsbesluten för traditionellt förvaltad försäkring:
- Klimatriskanalys genomförs årligen för att identifiera och utreda hur totalportföljen är exponerad mot hållbarhetsrisker relaterade till klimatet. Den ligger sedan till grund för vårt beslut om strategisk allokering
- Investeringsbeslut görs även av utvalda externa kapitalförvaltare. SH Pension ställer vid val av dessa förvaltare, och därefter löpande, krav på att hållbarhetsrisker ska integreras i investeringsbesluten. Kvalitativa, detaljerade analyser genomförs löpande för att säkerställa att detta efterlevs.
- För att bygga upp robusta portföljer med en väldiversifierad sammansättning av bolag och kapitalförvaltare bedöms våra börsnoterade portföljer löpande utifrån exponering mot olika hållbarhetsrelaterade mätvärden. Analysen består bland annat i att övervaka om det finns koncentration av hållbarhetsrisker i delar av våra samlade portföljer och hur dessa utvecklar sig. Inom icke-börsnoterade tillgångsslag behövs mer utveckling for att kunna genomföra samma analys, men det genomförs en liknande, kvalitativ analys.
- Inom fastigheter genomförs årligen en riskkartläggning som inkluderar hållbarhetsaspekter och åtgärder som vidtas för att hantera risken om den skulle uppstå.
Hållbarhetsrisker – Fondförsäkring
I fondförvaltad försäkring är det kunden som ansvarar för investeringsbesluten och tar den ekonomiska risken, genom att själv bestämma i vilka fonderpengar ska placeras. SH Pension erbjuder ett urval av fonder med olika inriktning, risknivå och anpassning till olika hållbarhetspreferenser. Vi har under 2023 satt upp grundläggande hållbarhetskrav på de fonder som erbjuds och har implementerat en systematisk metodik som innebär att utvalda fondförvaltare bedöms kvalitativt utifrån sin förmåga att integrera hållbarhetsrisker och följs löpande upp.
Bedömningen av nya och befintliga förvaltares förmåga att integrera hållbarhetsrisker innefattar:
- Förmåga och mognad på organisationsnivå att genomföra hållbara eller ansvarsfulla investeringar.
- Förvaltarens åtkomst till konkurrensutsatta resurser inom hållbarhetsområdet.
- För aktiva förvaltare: Integrering av hållbarhetsrisker i förvaltarens filosofi och beslutsfattandeprocess (från idé till portföljsammansättning, implementering och administration), samt överensstämmelse mellan den uttalade filosofin och policyn jämfört med den faktiska portföljen.
- Integrering av hållbarhetsrisker i förvaltarens ägarstyrning och överensstämmelse mellan uttalad policy och faktiska ägarstyrningsaktiviteter.
Om en förvaltare skulle uppvisa försämrad förmåga att integrera hållbarhetsrisker kan förvaltaren bytas ut.
- Hållbarhetsfaktorer i våra investeringsbeslut (PAI)
Här kan du läsa mer om hur vi hanterar hållbarhetsfaktorer i våra investeringsbeslut, både de vi tar själva och de som våra samarbetspartners tar.
- Miljömässiga och Sociala Egenskaper i traditionell försäkring
Vår traditionella försäkring stödjer innehav som tar miljömässigt och socialt ansvar, enligt artikel 8 i EU:s hållbarhetsförordning (SFDR). Vi investerar minst 10 % av portföljen i hållbara investeringar och följer Parisavtalets mål.
Läs mer i hållbarhetsrelaterade upplysningar
Läs om produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper i denna bilaga till förköpsinformation
- Policy för ansvarsfulla investeringar
I vår policy för ansvarsfulla investeringar kan du läsa mer om hur vi gör investeringar på ett hållbart sätt, i enlighet med Parisavtalet och våra egna klimatmål.
Läs mer i vår policy för ansvarsfulla investeringar här