Jobbonär och företagare. Så funkar det!
Som företagare är du inte låst vid en viss pensionsålder, tvärtom! Genom att bli jobbonär kan du successivt trappa ned på arbetstiden och fortsätta driva företaget i den omfattning som passar dig. I den här guiden berättar vi mer om den nya trenden och hur det funkar att vara jobbonär och företagare.
Att driva företag ger en frihet som många anställda bara kan drömma om. Det gäller inte minst när du börjar närma dig livet efter arbetslivet!
Allt fler väljer att arbeta även efter 65. Att bli jobbonär som företagare innebär att du kan fortsätta jobba på dina villkor, långt bortom traditionell pensionsålder.
Genom att ha en tydlig plan för din tjänstepension och övriga sparanden och våga tänka flexibelt kring hur och när du arbetar, kan du skapa en drömtillvaro fylld av frihet, trygghet och inspiration.
Livet som jobbonär – det bästa av två världar
Ett jobbonärsliv handlar om att plocka det bästa av två världar – friheten att fortsätta jobba i valfri omfattning och tryggheten av en stabil pension. Möjligheterna är oändliga för dig som vill fortsätta vara företagare och njuta av livet på samma gång.
Många ekonomiska fördelar
Som företagande jobbonär kan du forma ett rikt och fritt arbetsliv – samtidigt som du maxar din pension. Tack vare lägre avgifter, förhöjt grundavdrag och möjligheten att ta ut pension parallellt med lön, finns det stora ekonomiska och livsstilsmässiga fördelar.
Möjlighet att förverkliga drömmar och idéer
Att fortsätta arbeta som jobbonär och senior företagare innebär inte bara extra inkomster – det kan också ge dig möjlighet att satsa på nya passioner eller idéer. Kanske vill du starta något helt nytt, resa mer eller bara ha tid över för familj och vänner.
Så våga drömma stort om hur du vill leva och anpassa din verksamhet därefter. Vi finns här för att hjälpa dig göra verklighet av dina drömmar och samtidigt skapa en trygg ekonomi.
Tips för dig som vill jobba som jobbonär
- Gör en livsplan för de kommande fem till tio åren. Skriv ner dina drömmar och mål. Vad vill du hinna med nu när du är friare?
- Skapa ett inspirationsnätverk. Umgås med människor i samma situation som du, så ni kan peppa och stötta varandra i nya projekt.
- Glöm inte bort att njuta av att få mer fritid och kunna trappa ner på arbetstiden – du har förtjänat det!
Fyra plus med att vara jobbonär och företagare
- Mer inkomst: Du får både lön eller överskott från företaget och kan fortsätta tjäna in till din allmänna pension.
- Lägre avgifter och skatter: Från och med januari det år du fyller 67 (eller 68 beroende på födelseår) sänks arbetsgivar- eller egenavgifterna för dig som arbetar. Har du enskild firma och tar ut hel allmän pension kan detta gälla redan från 64 års ålder. Du får dessutom högre jobbskatteavdrag och förhöjt grundavdrag.
- Flexibilitet: Du bestämmer själv hur mycket du vill jobba. Heltid, deltid eller bara några timmar i veckan – du formar din egen vardag.
- Fortsatt utveckling: Har du alltid drömt om att testa en ny affärsidé eller vidareutveckla ditt nuvarande företag? Pensionstiden ger dig chansen att satsa på det som är mest inspirerande.
Vanliga frågor
- 1. Kan jag ta ut pension och samtidigt fortsätta driva mitt företag som jobbonär?
Ja! Du får ta ut delar av eller hela din pension samtidigt som du har inkomst från företaget. På så sätt kan du både behålla en viss arbetsnivå och få pensionsutbetalningar. Kom bara ihåg att planera så att du inte får onödigt hög total inkomst som kan utlösa statlig inkomstskatt.
- 2. Vad gäller för skatter och avgifter när jag är jobbonär och företagare?
Från och med januari det år du fyller 67 (eller 68, beroende på födelseår) sänks arbetsgivar- eller egenavgifterna. Du betalar då bara ålderspensionsavgift på 10,21 procent. Du får även högre jobbskatteavdrag och förhöjt grundavdrag, vilket minskar din skatt på arbetsinkomst. För vissa med enskild firma kan detta gälla redan från 64 års ålder, under förutsättning att du tar ut hel allmän pension hela inkomståret.
- 3. Påverkar det min allmänna pension om jag fortsätter jobba efter 65?
Ja, positivt! Så länge du tjänar in lön eller har överskott i företaget ökar din allmänna pension. Dessutom kan du välja att skjuta på uttaget av hela eller delar av pensionen, vilket gör att din månatliga pension blir högre den dag du väljer att ta ut allt.
- 4. Hur flexibel är tjänstepensionen om jag är jobbonär?
Tjänstepensionens regler varierar beroende på avtal. Vissa avtal kräver att du går ner i tid eller slutar helt innan du kan ta ut pensionen. Om du planerar att både ta ut tjänstepension och fortsätta jobba, prata alltid med din arbetsgivare eller ditt tjänstepensionsbolag (till exempel oss) för att undvika otrevliga överraskningar.
- 5. Hur undviker jag att betala för mycket skatt som jobbonär?
Skattereglerna kan vara snåriga, särskilt när du både tar ut pension och lön. Ett tips är att sprida dina inkomster över tid, till exempel genom att dela upp pensionsutbetalningen och se över hur mycket lön du tar ut. Bolla gärna med en skatterådgivare för att hitta den bästa lösningen för din situation.
- 6. Kan jag starta ett nytt företag som jobbonär?
Absolut! En del väljer att helt byta inriktning, starta en ny verksamhet eller ta en befintlig hobby till en professionell nivå. Att vara jobbonär innebär att du kan arbeta vidare efter 65 på dina egna villkor, och det finns inget som hindrar dig från att registrera eller ombilda ett nytt företag.
Boka en kostnadsfri rådgivning
Som företagare har du fantastiska möjligheter att fortsätta arbeta med det du älskar och samtidigt styra över din tid. Genom att kombinera pension och arbetsinkomst, dra nytta av lägre avgifter och skatteförmåner samt planera dina uttag smart, kan du skapa en trygg och inspirerande jobbonärstillvaro.
Vill du bolla dina idéer eller ha hjälp med att skräddarsy en pensionslösning? Kontakta oss – tillsammans gör vi verklighet av dina drömmar om ett aktivt och fritt liv som jobbonär!
Fyll i formuläret nedan eller mejla oss på radgivning@shpension.se, så kontaktar vi dig inom kort.