Påverka din pension
Kanske har du många år kvar att jobba och det där med pensionen känns långt borta – eller så är den nära förestående. Oavsett så är det en fråga som berör oss alla. Ju tidigare du skaffar dig koll desto längre tid har du på dig att påverka, men även du som snart går i pension kan förändra ditt läge till det bättre.
Ett första steg är att skaffa dig en överblick över hur din pensionsprognos ser ut just nu, det gör du genom att logga in på minpension.se. Tänk på att det är just en prognos – hur din framtida ersättning går att påverka reder vi ut här!
Vad består pensionen av?
Först och främst är det bra att veta vad pensionen består av. Dagen du går i pension kommer nämligen din ersättning att komma från olika typer av pensionssparande. Den allmänna pensionen är den som kommer från staten, den grundas på alla inkomster du betalar skatt för och påverkas av storlek på din lön samt hur länge och mycket du arbetar. Varje år får alla som tjänat in till den allmänna pensionen ett årsbesked från pensionsmyndigheten, det så kallade orange kuvertet. Årsbeskedet får du i digital eller fysisk form och visar hur mycket du hitintills har tjänat in till den allmänna pensionen.
Tjänstepensionen är den delen av pensionen man får från sin arbetsgivare, antingen via kollektivavtal eller om arbetsgivaren valt att sätta av tjänstepension åt sina anställda. Den som äger och driver företag är ju dock sin egen arbetsgivare och behöver därför själv se till att pengar sätts av till tjänstepensionen eftersom det inte är något som sker automatiskt. Det finns även möjlighet till privat pensionssparande men sedan avdragsrätten ändrades 2016 är det inte lika fördelaktigt att spara privat till pensionen och därför blir allmän pension och tjänstepension de absolut viktigaste komponenterna för vad du kommer få i ersättning vid pensionen.
5 tips på hur du kan påverka din pension:
- Lönen spelar roll!
Den allmänna pensionen styrs alltså av din lön och hur många år du har arbetat. För maximal insättning så behöver du ha en lön på 47 717 kronor per månad före skatt, det gäller oavsett om du är anställd eller företagare. Finns möjlighet att höja din lön till denna brytpunkt, exempelvis genom att gå upp från deltid till heltid – eller som egen företagare själv höja sin lön – så kommer det spela roll för din ersättning vid pensionen.
- Få ersättning av partner för deltid eller föräldraledighet.
Kvinnor har i regel sämre pension än män, det kan bero på löneskillnader men också för att kvinnor oftare jobbar deltid. Tiden man är borta från arbetsmarknaden spelar nämligen stor roll. Är du en av dem som tar ett större ansvar hemmavid och därför gått ned i arbetstid så är det klokt att prata ihop dig med din partner, och se om du kan kompenseras för det. Det går att föra över pensionsrätter mellan par/giftas.
- Kan du öka ditt tjänstpensionssparande?
Som företagare har man större möjlighet att påverka sin tjänstepension, exempelvis går det att öka sitt månadssparande eller göra en extra insättning mot slutet av året om det finns utrymme kvar i budget. Tjänstepension är nämligen avdragsgill med upp till 35% av lönen. Med hjälp av den så kallade kompletteringsregeln går det också att ”komma i kapp” med sitt pensionssparande om det historiskt varit för lågt – hör av dig till oss så ser vi över om detta är aktuellt för dig.
Som anställd så är ens möjlighet till ökad tjänstepension beroende av vad som finns avtalat. Tjänar du mer än brytpunkten för allmän pension (just nu 47 717 kronor före skatt) kan du höra med sin arbetsgivare om det finns möjlighet att löneväxla, vilket innebär att delar av lön byts mot pensionssparande. Det är ett fördelaktigt sätt att spara eftersom man inte betalar någon statlig inkomstskatt på delen som sparas till pensionen.
- Arbeta längre.
För den som orkar arbeta några år till efter pensionsåldern kan det spela stor roll för hur mycket pengar man har att leva på sen. Hur mycket det skiljer om du går i pension vid exempelvis 65 respektive 67 kan du själv testa på minpension.se
- Se över om det lönar sig att flytta pensionen.
Den som haft många arbetsgivare tidigare har sannolikt också sparat till tjänstepension i olika bolag. Vanligt är att man inte har koll på valen som gjordes tidigare och om de fortfarande passar dig idag. Vi hjälper dig gärna med en genomgång för att se om du tjänar på att samla din pension hos oss. Hör av dig till oss så bokar vi en tid för att gå igenom ditt sparande.