Löneväxling – för högre pension till dina anställda
Den som inte sparar till tjänstepension får förlita sig till den ersättning som kommer från den allmänna pensionen. Den är i snitt ca 13 000 kronor i månaden, och räcker alltså inte till för de allra flesta av oss. Här spelar arbetsgivaren en viktig roll i att göra avsättning till tjänstepensionen – men visste du att du också kan erbjuda medarbetare att växla del av lön mot bättre pension? Löneväxling kräver dock att den anställde har en viss lön för att det ska vara aktuellt. Här går vi igenom vad som gäller.
Vad är löneväxling?
Löneväxling innebär att du som arbetsgivare kommer överens med en eller flera anställda om att byta del av lön mot pensionssparande. Eftersom den anställde inte betalar någon statlig inkomstskatt på det som sparas till pensionen är det ett väldigt smart sätt att få ut så mycket som möjligt av sin lön. Dagen pensionen sedan tas ut betalas vanlig inkomstskatt på utbetalningen, och i många fall blir skatten lägre än idag eftersom pensionen ofta är lägre än lönen.
För dig som företagare kan löneväxling faktiskt innebära minskade kostnader för bolaget eftersom det är lägre sociala avgifter än på lön (ca 6%). Många låter dock den mellanskillnaden tillfalla medarbetaren i form av högre pensionsavsättning.
Hur mycket pengar kan löneväxling ge?
Hur mycket det går att tjäna på löneväxling beror förstås till stor del på summan som sätts av, i kombination med ens ålder. Det är lätt hänt att tänka, både som arbetsgivare och anställd, att yngre personer inte behöver tänka på tjänstepension ännu. Men faktum är att det är bättre att börja spara i unga år eftersom tiden och ränta på ränta-effekten spelar stor roll. Se vårt räkneexempel nedan:
Låt oss säga att en anställd på 35 år med en månadslön på 50 000 kronor börjar löneväxla 2 000 kronor/månad (vilket på ett ungefär blir ca 1 000 kronor mindre i plånboken eftersom man inte skattar på delen som sätts av till pensionen). Fortsätter den anställde med samma löneväxling fram till pensionen ger det ca 7 200 kronor/månad extra i pensionsutbetalning från 65 år (räknat på att pengarna betalas ut under 20 år med en avkastning på 5%).
När är löneväxling aktuellt?
Det är viktigt att veta att det bara lönar sig att löneväxla om du tjänar över 47 748 kronor i månaden före skatt (2022). Löneväxlar du på summor under det, minskar du din allmänna pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner.
Hur går jag praktiskt tillväga?
Det är du som arbetsgivare som bestämmer om en anställd kan löneväxla. Det vanligaste är att löneväxlingen sker månadsvis (glöm inte att uppdatera anställningsavtalet med detta). Det går också att löneväxla på tillfälliga engångssummor, exempelvis en bonus.
Kanske har du redan fått frågan från en anställd om löneväxling alternativt så kan du själv föreslå det för de anställda som har en lön då det blir relevant. Har du redan ett sparande hos oss är det enkelt att komma igång.
Maila oss på kontakt@shpension.se och nämn att du vill diskutera löneväxling för anställda, så hjälper vi dig.